Vienna : Pedestrianisation of the city centre

Commercial street
Pedestrian links
Public square
Programming
Heritage

Contractor
Ville de Vienne / Vienne Agglo

BASE
+ OGI
+ Alep architectes

Budget / 1.5 M€
Surface / 6150 m²
Completed / 2017

A key issue underpinning this project was the history of the area. It was a question of developing a design logic that links heritage sites in the city into a network.

The objective was to re enforce the pedestrian links between adjacent neighbourhoods, unlocking the traffic system whilst still maintaining some vehicle access. A new public square will sit at the top of the street with planting and architectural elements creating a barrier with vehicular traffic, blocking the view of the road and drawing the eye towards the picturesque view of the hillside of the Chateau de la Batie.

The same ground material is used for both the public space and the heritage sites, creating coherence with the historic centre, making one homogenised urban hardscape which is also part of the commercial and architectural facades.

A series of public spaces expands into a succession of plazas and squares. Each area is treated one basic ground cover which highlights the existing topography and leaves space for city life. This collection of urban sites makes the city centre even more attractive.

A public space should be open and accessible to everyone and it is a question at the heart of every design. If the topographical constraints of the site make this impossible, the design should at least be made as comfortable as possible.

Finally to the question of the longstanding public artwork in the city. The design of each space is orientated towards the established pieces creating an interaction between the art and the landscape.

Places – autres projets :